Leamlands Barn – Work starts on site

| | No Comments

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Originally a small brick built farm store used for bee keeping equipment, the building was converted to a two bedroom (one double and one small single) cottage about 20 years ago.

The previous owner purchased the house in 2000 and added a conservatory and extended the kitchen.

The house is predominantly a brick building beautifully part detailed in light coloured weatherboard, gabled to the north and south with a double gabled form to the south, which forms the kitchen. The conservatory projects to the East and is glazed to the South and East with a brick face to the north.

The proposed extension will

  • Be more in keeping with the original Building constructed as a bee keeping equipment store.
  • Be subservient to the parent building.
  • Be finished in materials more in keeping with the parent building.
  • Exhibit window detailing appropriate to the age and style of the parent building.
  • Enable a clear view to the open countryside.
  • The proposed roof slope will run parallel to the main roof to appear more in keeping.
  • In order to sit more sympathetically against the building the depth of the extension is less deep than the main flank wall of the building.
  • Will not materially alter the original buildings appearance and setting.
  • The proposal will enhance the visual quality and essential characteristics of the area.
  • The new addition will be predominantly screened as seen from Cinder Hill Lane as the photos below with further screening provided by a high brick wall running from the edge of Leamlands to their garage, which adds to the screening between the properties.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *