Bare Court

New House In Conservation Area

The existing bungalow was of poor quality and in a poor condition and inadequate for present day family needs, therefore the application proposed to erect a new detached two-storey house. The inspiration of the form for the contemporary oak framed and stone house was based around a sphere and a cube interlocking, whilst enabling a modern plan utilising modern facilities within.

A double height space has been inserted into the southwest corner to make full use of the views and sunlight. A veranda has been incorporated into the design to link inside and outside spaces and integrate it with the surrounding countryside.

Oak from sustainable sources was chosen as the structural framing material with a localy sourced stone and lime based mortar being used to construct the exterior walls. The internal walls were made using oak. The external walls were 1m thick to incorporate extra insulation to far exceed building regulation requirements.